Χοιρινό ψητό – Πώς να το μαγειρέψετε υγρό και τρυφερό

Θα θέλατε να μαγειρέψετε ένα χοιρινό ψητό που θα κάνει την πεθερά σας να πρασινίσει από φθόνο; Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και μπορείτε να αφήσετε πίσω σας το αποξηραμένο και άγευστο ψητό χοιρινό για πάντα!

Το μαγείρεμα χοιρινού ψητού δεν είναι επιστήμη πυραύλων. Το μόνο που χρειάζεται είναι ζέστη και χρόνος και θα τελειώσετε με μαγειρεμένο χοιρινό κρέας. Ωστόσο, εάν θέλετε να μαγειρέψετε ένα χοιρινό ψητό που είναι υγρό, τρυφερό και νόστιμο, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Το πρώτο βήμα στην τέλεια φόρμουλα ψητού χοιρινού είναι η επιλογή του τύπου ψητού. Στη συνέχεια στην ημερήσια διάταξη είναι να καθορίσετε την καλύτερη μέθοδο μαγειρέματος για το ψητό που έχετε επιλέξει.

Αυτή η διαδικασία λήψης αποφάσεων λειτουργεί και αντίστροφα. Εάν γνωρίζετε τον τρόπο μαγειρέματος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, τότε αποφασίστε για την κοπή του χοιρινού κρέατος.

Ίσως το πιο σημαντικό βήμα στο μαγείρεμα του σημερινού χοιρινού κρέατος είναι η άλμη! Αυτό απαιτεί λίγο χρόνο προγραμματισμού για να επιτρέψετε στο ψητό να απορροφήσει την άλμη, αλλά αξίζει τον κόπο.

Επιλέγοντας το ψητό

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι αν πεινάω απλώς για χοιρινό ψητό, η απόφασή μου για τον τύπο του ψητού είναι ό,τι είναι σε προσφορά. Στη συνέχεια, θα αποφασίσω πώς να το μαγειρέψω με βάση το τι είναι καλύτερο για αυτό το είδος.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο «ό,τι είναι σε προσφορά» τότε χρειάζεται λίγη γνώση του χοιρινού ψητού.

Τα περισσότερα χοιρινά ψητά προέρχονται από τεμάχια χονδρικής από την ωμοπλάτη και την οσφυϊκή χώρα. Υπάρχουν φρέσκα ψητά ζαμπόν (το πίσω μπούτι) αλλά σπάνια θα τα δείτε στα παντοπωλεία. Επίσης τα ψητά από χοιρινό φιλέτο είναι από το πίσω μέρος της οσφύος και ταιριάζουν στην κατηγορία του ψητού ώμου.

Ψητά χοιρινά στον ώμο

Τα ψητά από τον ώμο περιέχουν αρκετούς διαφορετικούς μύες μαζί με συνδετικό ιστό και καλή ποσότητα λίπους.

Αυτά τα ψητά επωφελούνται από μεγάλους αργούς χρόνους ψησίματος που επιτρέπουν στον συνδετικό ιστό να διασπαστεί. Είναι εξαιρετικά γευστικά λόγω της ποσότητας του λίπους.

Τα κομμάτια ψητού ώμου περιλαμβάνουν ολόκληρο τον ώμο, που είναι καλό για το πλήθος, τον πισινό της Βοστώνης, το επάνω μέρος του ώμου και τα ψητά για πικνίκ από κάτω.

Αυτά τα ψητά μπορεί να έχουν όλα διαφορετικά ονόματα στο παντοπωλείο σας ανάλογα με την περικοπή.

Τα ψητά από τον ώμο είναι η επιλογή επιλογής για συνταγές όπως το χοιρινό κρέας.

Ψητά χοιρινό φιλέτο

Τα ψητά από χοιρινό φιλέτο είναι τα καλύτερα ψητά από χοιρινό. Είναι μονομύες ψητά χωρίς πολύ λίπος. Αυτοί οι μύες είναι από το κέντρο του πίσω μέρους του χοίρου και χρησιμοποιούνται ελάχιστα, γεγονός που τους κάνει τρυφερούς.

Βασικά υπάρχουν δύο βασικά ψητά από το φιλέτο. Μακράν το πιο τρυφερό είναι το χοιρινό φιλέτο. Η ήπια γεύση χοιρινού του φιλέτου προσφέρεται για μαρινάδες για να προσδώσουν άρωμα.

Το ψητό χοιρινό φιλέτο έχει ελαφρώς πιο έντονη γεύση χοιρινού από το φιλέτο και είναι εξαιρετικά άπαχο. Συγκρίνεται σε άπαχο στήθος κοτόπουλου.

Brining ψητά χοιρινά

Τα περισσότερα προϊόντα κρέατος θα ωφεληθούν από την άλμη.

Η άλμη είναι απλώς ένα διάλυμα μη ιωδιούχου αλατιού και νερού. Το κρέας έχει μικρότερη συγκέντρωση αλατιού και νερού από το διάλυμα, οπότε η Μητέρα Φύση αναλαμβάνει να εξισώσει τα δύο.

Η βασική άλμη είναι 1 φλιτζάνι μη ιωδιούχο αλάτι σε ένα γαλόνι νερό. Αλλά δεν σταματά εκεί. Όλα τα είδη αρωμάτων μπορούν να προστεθούν στην άλμη και θα μεταδοθούν στο ψητό.

Ένα ψητό χοιρινό σε άλμη αυξάνεται σε βάρος λόγω της άλμης. Το βάρος είναι όλο νερό. Καθώς το ψητό ψήνεται, το μεγαλύτερο μέρος του νερού ψήνεται, αλλά λίγο παραμένει με αποτέλεσμα ένα υγρό και τρυφερό ψητό.

Το ψητό στον ώμο και το κόντρα φιλέτο θα ωφεληθούν από το αλατόνερο, αλλά είναι μια χαρά χωρίς αυτό λόγω της περιεκτικότητας σε λιπαρά. Για ένα ψητό χοιρινό φιλέτο, ωστόσο, θεωρώ απαραίτητο το αλατόνερο λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.

Μαγείρεμα χοιρινού ψητού

Τα χοιρινά ψητά είναι λίγο πιο επιεικής όταν επιλέγετε μια μέθοδο μαγειρέματος από το αντίστοιχο μοσχαρίσιο κρέας.

Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι για το μαγείρεμα των κρεάτων. Αυτά τα δύο είναι η μέθοδος «υγρής θερμότητας» και η μέθοδος «ξηρής θερμότητας».

Η υγρή θερμότητα σημαίνει απλώς ότι υπάρχει ένα υγρό που περιλαμβάνεται μαζί με το ψητό στο σκεύος μαγειρέματος.

Η μέθοδος υγρής θερμότητας είναι για κοψίματα που προέρχονται από τα λιγότερο τρυφερά τμήματα του ζώου. Η υγρή θερμότητα βοηθά στη διάσπαση των ινών και του ιστού του κρέατος για να δώσει ένα πιο τρυφερό προϊόν.

Το ψήσιμο στο φούρνο, το σκεύος ή ακόμα και ένα ηλεκτρικό τηγάνι είναι ιδανικές μέθοδοι για να εφαρμόσετε θερμότητα στο ψητό κατά το μαγείρεμα με υγρή θερμότητα. Οποιαδήποτε μέθοδος πρέπει να περιλαμβάνει ένα βαρύ καπάκι που εφαρμόζει σφιχτά.

Τα ψητά κατσαρόλας και τα ψητά ψητά είναι παραδείγματα της μεθόδου μαγειρέματος με υγρή θερμότητα.

Η μέθοδος μαγειρέματος σε ξηρή θερμότητα είναι αντίθετη από τη μέθοδο υγρής θερμότητας. Δεν εισάγεται υγρό κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.

Το μαγείρεμα σε ξηρή θερμότητα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο ψήσιμο για ένα τραγανό και γευστικό εξωτερικό. Μπορείτε να ψήσετε το ψητό σε τηγάνι ή σε πολύ ζεστό φούρνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Η ξηρή θερμότητα μπορεί να εφαρμοστεί στο φούρνο, στη σχάρα ή στο αγαπημένο μου καπνιστή.

Χρόνοι μαγειρέματος χοιρινού ψητού

Ο χρόνος μαγειρέματος είναι κρίσιμος για ένα υγρό και τρυφερό ψητό χοιρινό.

Υπάρχουν πολλές μεταβλητές στους χρόνους μαγειρέματος χοιρινού ψητού. Μερικές από αυτές τις μεταβλητές περιλαμβάνουν τον τύπο του ψησίματος, το μέγεθος και το πάχος του ψησίματος και τη θερμοκρασία μαγειρέματος.

Υπάρχουν ορισμένοι εμπειρικοί κανόνες για το χρόνο μαγειρέματος για τα διαφορετικά ψητά, αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι μόνο μια εικασία.

Ένα ψητό χοιρινό φιλέτο δύο έως πέντε λιβρών ψημένο στους 350 βαθμούς F. θα χρειαστούν περίπου 20 με 30 λεπτά ανά κιλό.

Το χοιρινό φιλέτο στην κατηγορία ενός έως δύο λιβρών θα απαιτήσει τα ίδια 20 έως 30 λεπτά ανά λίβρα αλλά στους 425 βαθμούς F. αντί για 350 βαθμούς.

Ένα ψητό με πισινό από 2 έως 5 λίβρες της Βοστώνης θα απαιτήσει περίπου 45 λεπτά ανά λίβρα στους 350 βαθμούς F. Ο επιπλέον χρόνος είναι να επιτραπεί στον συνδετικό ιστό να διασπαστεί και το λίπος να λιώσει και να αναμειχθεί με το ψητό.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε πότε έχει τελειώσει το ψητό σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος.

Εάν ψήνετε στο φούρνο, συνιστάται επίσης ένα θερμόμετρο φούρνου. Οι θερμοστάτες φούρνου είναι εμφανώς ανακριβείς.

Όπως είπα το μαγείρεμα χοιρινού ψητού δεν είναι επιστήμη πυραύλων. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, ωστόσο, θα έχετε ένα χοιρινό ψητό τόσο υγρό και τρυφερό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και σίγουρα θα κάνει την πεθερά σας να πρασινίσει από φθόνο.

Συνταγές ψητού χοιρινού

Υπάρχουν πιθανώς τόσες συνταγές για ψητό χοιρινό όσες και οι μάγειρες. Η επιλογή μιας συνταγής για την οικογένειά σας θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές της.

Περνώντας το ψητό σας με μυρωδικά και μπαχαρικά, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας συνταγή για να συμπεριλάβετε τις αγαπημένες σας γεύσεις.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *