Τι είναι το Roux και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τη μαγειρική σας Cajun;

Αν έχετε μπει ποτέ στον κόσμο της μαγειρικής Cajun, ή αν έχετε πάει γύρω από τη μαγειρική Cajun, τότε πιθανότατα έχετε ακούσει τον όρο roux. Αυτό είναι ένα πολύ βασικό συστατικό σε μια ποικιλία από γαλλικές, κρεολικές και καγιούν συνταγές. Τι ακριβώς είναι όμως το roux και ποιος είναι ο σκοπός του;

Το roux είναι ένα μείγμα από αλεύρι και λίπος. Το λίπος είναι συνήθως σε μορφή βουτύρου ή λαδιού. Ένα roux είναι η βάση για πολλά πιάτα Cajun, όπως gumbo, etouffees και sauce piquantes. Τώρα ας μάθουμε λίγα περισσότερα για τους διαφορετικούς τύπους roux.

Υπάρχουν βασικά τρεις τύποι roux:

Υπάρχει το ελαφρύ ρου ή αυτό που αναφέρεται ως “ξανθό” ρου. Υπάρχει μεσαίο roux, αλλιώς γνωστό ως “φυστικοβούτυρο” χρωματιστό roux. Τέλος, υπάρχει σκούρο ρουξ. Το χρώμα του roux καθορίζει τη γεύση του roux.

Το να κάνεις καλό ρουκ έρχεται με εξάσκηση. Η προετοιμασία και το χρώμα του roux εξαρτάται από το χρόνο μαγειρέματος. Αν προσπαθείτε να πετύχετε ένα «ξανθό» ρου, πρέπει να μαγειρέψετε το ρους σας μόνο τέσσερα με πέντε λεπτά. Εάν θέλετε να πάρετε τη καπνιστή γεύση ενός σκούρου ρου, ίσως χρειαστεί να το μαγειρέψετε για είκοσι πέντε λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία ή έως και μία ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Τώρα το πιο δύσκολο μέρος της παρασκευής του ρουξ είναι το γεγονός ότι πρέπει να ανακατεύεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως στάση. Δεν μπορείτε να απαντήσετε στο τηλέφωνο, να πάτε στην τουαλέτα, να διώξετε τα παιδιά σας από το βάζο με τα μπισκότα, κλπ. Συνεχώς σημαίνει ότι δεν πρέπει να σταματήσετε ούτε για λίγα δευτερόλεπτα. Αν δεν ανακατεύετε συνεχώς το roux, θα καεί.

Πρέπει επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί όταν ανακατεύετε το roux. Εχει πολύ ζέστη. Αν αρχίσετε να βλέπετε μαύρες κηλίδες στο ρουζ σας, τότε το έχετε κάψει. Πρέπει να πεταχτεί έξω και πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή. Το να φτιάξεις ένα roux θέλει πολλή υπομονή και εξάσκηση.

Ρουξ με παχύρρευσε την γκάμπο, τις σάλτσες και τα ετούφ και τα μαγειρευτά σου. Εάν θέλετε να πετύχετε μια ψητό, ξηρό καρύδι σε οποιαδήποτε από τις συνταγές σας Cajun, πρέπει να μάθετε να φτιάχνετε ένα σκούρο roux. Λάβετε όμως υπόψη ότι το σκούρο roux έχει μικρότερη δύναμη πήξης.

Έτσι, αν θέλετε να γίνετε αληθινός μάγειρας Cajun ή Creole, πρέπει να μάθετε να φτιάχνετε ένα καλό roux. Αυτό θα γίνει η βάση για πολλά από τα πιάτα σας. Αλλά όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να είστε έτοιμοι να αφιερώσετε πολύ χρόνο στο ρουζ σας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *