Τερακότα μαγειρικές κατσαρόλες

Η τερακότα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται εναλλακτικά για κατσαρόλες και τηγάνια κατασκευασμένα από φυσικό πηλό χαμηλής φωτιάς. Τα μαγειρικά σκεύη από τερακότα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, όχι μόνο επειδή η πρώτη ύλη ήταν εύκολα διαθέσιμη, αλλά και επειδή το μαγείρεμα σε πήλινη κατσαρόλα θεωρούνταν η πιο υγιεινή μέθοδος για το μαγείρεμα φαγητού (σκεφτείτε: Ayurveda & Sidha, αρχαίες σχολές φυτικής ιατρικής εντολής μαγείρεμα πηλού για τα πολλά οφέλη για την υγεία).

Οι κατσαρόλες από τερακότα ήταν καλές για υγιεινό μαγείρεμα εκείνη την εποχή, αλλά με τον εκσυγχρονισμό, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Η εκβιομηχάνιση προκάλεσε διάφορα είδη ρύπων που έγιναν κοινά στον αέρα, το νερό και τη γη. Επίσης, η διαδικασία κατασκευής στόχευε στην κατασκευή γλάστρων σε μεγάλη κλίμακα με τον πιο βολικό τρόπο… Και με τη διαθεσιμότητα χημικών και τοξικών πρόσθετων για να κάνει τα πράγματα πιο γρήγορα, να φαίνονται πιο όμορφα, η πραγματική του αξία στην υγεία διακυβεύτηκε.

Δυστυχώς, με τις κατσαρόλες μαγειρικής από τερακότα που διατίθενται σήμερα, η ποιότητα του πηλού που χρησιμοποιείται είναι συχνά αμφισβητήσιμη. Είναι κυρίως δευτερογενής ή τριτογενής άργιλος αναμεμειγμένος με πρόσθετα. Τα πρόσθετα είναι χημικές ουσίες που προστίθενται στον πηλό για να αυξήσουν την ελαστικότητα, για ομοιομορφία στο ψήσιμο και για να προσθέσουν χρώμα (γυάλωμα) στα ψημένα αντικείμενα. Ορισμένα χημικά προστίθενται για ευκολία επεξεργασίας και για αύξηση της ταχύτητας κατασκευής επίσης.

Για να φτιάξετε υγιεινά σκεύη μαγειρικής από πηλό σήμερα, είναι σημαντικό να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να φτιάξετε τα πιο υγιεινά μαγειρικά σκεύη στον κόσμο. Ο παρασκευαστής πρέπει να έχει υπόψη του τα ακόλουθα πράγματα για να διασφαλίσει την υγεία των μαγειρικών δοχείων του:

Χρησιμοποιήστε 100% Πρωτογενή άργιλο – καθαρό και απαλλαγμένο από φυσικούς ρύπους. Θα πρέπει να συλλέγεται από μη βιομηχανοποιημένες και ακαλλιέργητες εκτάσεις (πάνω από 200 χρόνια).

1. Για να εξασφαλιστεί η καθαρότητά του, πολλά δείγματα θα πρέπει να ελέγχονται σε κρατικό εργαστήριο για προσμείξεις όπως μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό κ.λπ.

2. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά ή πρόσθετα σε κανένα στάδιο παρασκευής. Καθώς οι μηχανοποιημένες διεργασίες απαιτούν τη χρήση χημικών ουσιών, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε την παλιομοδίτικη μέθοδο κατασκευής αγγείων ρίχνοντας την πρώτη ύλη (πηλό) στον τροχό του αγγειοπλάστη χρησιμοποιώντας επιδέξια χέρια. Η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο κουραστική, αλλά αξίζει τον κόπο όταν η υγεία των ανθρώπων είναι στο επίκεντρο.

3. Η χρήση γλασών και σμάλτων είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ! Οποιοδήποτε είδος χημικής ουσίας και μετάλλου που προστίθεται σε αυτό το καθαρό υλικό έχει τη δυνατότητα να διαρρεύσει στα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφύγετε ακόμη και τζάμια (ένα μείγμα τοξικών χημικών ουσιών και οξειδίων). Το φυσικό χρώμα του ψημένου πηλού είναι ευχάριστο στα μάτια και όταν εφαρμόζεται και λερώνεται με τον ίδιο πηλό κάνει επίσης τα μαγειρικά σκεύη φυσικά αντικολλητικά. Άρα, ΔΕΝ χρειάζονται γλάσες ή σμάλτα και πρέπει να αποφεύγονται.

Τα πήλινα δοχεία που γίνονται αφού ακολουθήσετε όλα αυτά τα βήματα αποδεικνύονται τα πιο υγιεινά και φτιάχνουν το πιο θρεπτικό και νόστιμο φαγητό.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *