Τα καλύτερα πιάτα με κρέας και ψάρι παρασκευάζονται σε Tandoor

Τις μέρες πριν από τα μικροκύματα και τους ηλεκτρικούς φούρνους, οι άνθρωποι επιβίωναν μαγειρεύοντας τα γεύματά τους πάνω από φωτιές. Αυτές τις μέρες, αν και μπορεί να μας αρέσουν τα φαγητά στο μπάρμπεκιου, σπάνια έχουμε χρόνο για αυτά, αντί να επιλέγουμε ένα γρήγορο και συνήθως άγευστο δείπνο στην τηλεόραση. Αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, παρ’ όλα αυτά επιβιώνουν καθιερωμένες γαστρονομικές παραδόσεις όπως το μαγείρεμα σε ταντούρ.

Το Tandoor είναι η ετικέτα που δίνεται σε πήλινες κατσαρόλες, που σχηματίζονται σαν τύμπανο ή βαρέλι και χρησιμοποιείται ευρέως σε φαγητά της Μέσης Ανατολής και της Ανατολής. Βασικά λειτουργούν σαν φούρνος, η θερμότητα έρχεται από μέσα, από μια μικρή εστία που φωτίζεται μέσα στον πάτο. Όπως μια σχάρα με κάρβουνα, το γεύμα ψήνεται πάνω από λαμπερή χόβολη, αλλά όχι σαν μπάρμπεκιου, το κρέας περιβάλλεται από ζεστασιά, με αποτέλεσμα μια πιο γρήγορη και πιο ζεστή εμπειρία μαγειρέματος.

Είναι ίσως πιο διάσημα για τη χρήση τους σε ινδικές λιχουδιές, ωστόσο τα tandoors προέρχονται στην πραγματικότητα από την αρχαία Περσία, ή όπως αναγνωρίζεται τώρα η χώρα, το Ιράν. Εκτός από την Ινδία και το Ιράν, αυτά τα χαρακτηριστικά μαγειρικά σκεύη χρησιμοποιούνται σε πολλές διαφορετικές χώρες, όπως το Πακιστάν, η Αρμενία, η Τουρκία και το Αφγανιστάν. Χρησιμοποιούνται επιπλέον σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας.

Αυτοί οι πήλινοι φούρνοι, μπορεί να είναι κεντρικοί στην τεχνογνωσία στη μαγειρική σε ορισμένες χώρες και χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα όλων των γευμάτων τους. Μερικές φορές θάβονται στην άμμο σε έναν κοινόχρηστο χώρο και χρησιμοποιούνται για να θρέψουν τη γειτονιά στο σύνολό της. Σε άλλες χώρες, κάθονται δίπλα σε άλλο οικιακό εξοπλισμό στην κουζίνα και προορίζονται αποκλειστικά για οικιακή χρήση.

Σήμερα υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ και μεγέθη tandoor, ωστόσο η κεντρική πήλινη καρδιά είναι σταθερή. Τυπικά μιλώντας, η ζεστασιά εξακολουθεί να οφείλεται σε φωτιά από ξύλο ή κάρβουνο, αλλά υπάρχουν και μοντέλα αερίου. Τα μοντέρνα μοντέλα είναι συχνά επενδυμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και εξωτερικά μοιάζουν με κάθε άλλη συσκευή κουζίνας που βρίσκεται σε κουζίνα εστιατορίου ή κουζίνα σπιτιού.

Όσον αφορά τα νόστιμα πιάτα tandoor, οι ινδικές δημιουργίες όπως το αρνί ή το κοτόπουλο tikka είναι από τις πιο γνωστές. Αποτελούνται από κύβους κρέατος, μαριναρισμένους σε ένα πλούσιο μείγμα μπαχαρικών αναμεμειγμένο με γιαούρτι. Αυτό το παρασκεύασμα μαλακώνει και αρωματίζει το κρέας, αρκεί να αφεθεί να μαριναριστεί όλη τη νύχτα. Τα ψάρια μπορούν επίσης να μαγειρευτούν σε tandoor.

Όταν το κοτόπουλο ή το ψάρι τελειώσει το μαρινάρισμα, ήρθε η ώρα να το ψήσετε στο tandoor. Κανονικά τα μαριναρισμένα φαγητά θα περάσουν με κλωστή σε σουβλάκια και θα τοποθετηθούν στο σημείο προς τα κάτω στον φούρνο, το σημείο μέσα στα κάρβουνα. Διαφορετικά συστατικά προστίθενται γενικά στον συνδυασμό, όπως βότανα που αφήνονται να καπνίζουν απαλά από τα κάρβουνα, δίνοντας στο φαγητό μια πρόσθετη αρωματική ώθηση.

Το χυμώδες ινδικό πιάτο κοτόπουλο tandoori είναι ίσως το πιο διάσημο πιάτο που μαγειρεύεται με αυτόν τον τρόπο και δεν αποτελεί έκπληξη το όνομά του από τον φούρνο στον οποίο μαγειρεύεται. Ωστόσο, μία από τις πολλές βασικές χρήσεις για τα tandoors είναι για το ψήσιμο πλακέ ψωμιού όπως το roti και το naan. Η ακατέργαστη ζύμη είναι κολλημένη στις άκρες του φούρνου και επειδή ψήνει μερικές φορές σχηματίζονται φυσαλίδες πάνω στον πηλό δίνοντάς της μια πικάντικη γήινη γεύση.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *