Οι άνθρωποι τρώνε πρώτα με τα μάτια τους

Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «Οι άνθρωποι τρώνε με τα μάτια τους»; Είναι ένα ιδίωμα που έμαθα πρόσφατα, αλλά σίγουρα μπορώ να επαληθεύσω ότι είναι αλήθεια. Γνωρίζατε επίσης ότι η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να τρώνε ή ακόμα και μερικές φορές να πίνουν πράγματα που είναι μπλε, καθώς φαίνεται το πιο αφύσικο χρώμα για να καταπιούν; Παράξενο, έτσι δεν είναι;

Αλλά αν το καλοσκεφτείς, στην πραγματικότητα δεν φαίνεται και τόσο παράξενο. Όταν πρόκειται για εξαιρετική κουζίνα, γενικά θέλουμε να αρέσει σε όλες τις αισθήσεις μας. Για παράδειγμα, έχετε έρθει ποτέ στο σπίτι όταν ο σύζυγός σας μαγείρευε δείπνο και το άρωμα διαπέρασε όλο το σπίτι; Θα μπορούσατε να νιώσετε το στόμα σας να αρχίζει να ποτίζει καθώς ακολουθούσατε τη μύτη σας στην κουζίνα, σωστά;

Η γνώση αυτών των πραγμάτων μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό κλειδί για να ξεκλειδώσετε τη βάση των πελατών σας, εάν είστε στον κλάδο λιανικής πώλησης τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι δεν αφορά πλέον μόνο τη συσκευασία – όχι μόνο το λογότυπό σας πρέπει να είναι όμορφο και το σλόγκαν σας πιασάρικο, αλλά και το ίδιο το τρόφιμο πρέπει να είναι οπτικά ελκυστικό.

Ένας τρόπος για να προσελκύσετε πιθανούς πελάτες χωρίς να χρειάζεται να μαγειρέψετε ένα ολόκληρο γκουρμέ γεύμα που εξακολουθεί να είναι υπέροχο είναι να δημιουργήσετε και να δώσετε δείγματα του προϊόντος σας. Αυτός είναι ένας πολύ μη απειλητικός, χωρίς κινδύνους τρόπος για τους αγοραστές να δουν κυριολεκτικά τι είναι το προϊόν σας — για να μην αναφέρουμε τη γεύση και/ή τη μυρωδιά του!

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι το προϊόν σας δεν είναι ελκυστικό από μόνο του – σε ένα πιάτο ή ένα μικρό χάρτινο ποτήρι – ίσως θέλετε να σκεφτείτε να κάνετε κάποιες προσαρμογές, αν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα αν έχει να κάνει με το χρώμα. Το χρώμα στα τρόφιμα είναι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που αλλάζουν, γι’ αυτό να έχετε κατά νου αυτό που είπα προηγουμένως σχετικά με τα άτομα που απωθούνται από προϊόντα διατροφής που είναι μπλε. Εάν οι άνθρωποι δεν ελκύονται καν από τα δείγματά σας, αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος!

Η παροχή δειγμάτων σε παντοπωλεία, φαρμακεία, καταστήματα ειδικών τροφίμων ή αποθήκες χονδρικής μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά επειδή μπορεί να είναι λίγο ακριβή από πλευράς σας. Αλλά απλώς δοκιμάστε το για μια ή δύο μέρες κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου και ίσως δοκιμάστε το σε κάποια κοινοτική εκδήλωση όπως μια αγορά αγροτών. Εάν παρατηρήσετε μια ώθηση στις πωλήσεις σας, η συνέχιση της πρακτικής σε επιλεγμένους χρόνους υψηλής επισκεψιμότητας μπορεί να αξίζει τον κόπο!

Κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να αποφύγετε να μοιράζετε βιβλιογραφία για το προϊόν σας ή να χρησιμοποιείτε πωλητές για να επανδρώσουν τον μετρητή δειγμάτων. Αυτό αναμφίβολα διώχνει τους ανθρώπους.

Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη είναι επίσης όμορφη — είτε πουλάτε κρύο είτε ζεστό φαγητό, μπορεί να είναι εξίσου ελκυστική. Αλλά αν το προϊόν σας μυρίζει επίσης ιδιαίτερα καλά, φροντίστε να διαρρέουν και αυτά τα αρώματα από καιρό σε καιρό. Καλή τύχη!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *