Μπορεί το ψήσιμο στις γιορτές να είναι πιο υγιεινό;

Η χαρά του ψησίματος φαίνεται να ανεβαίνει τις γιορτές. Είτε πρόκειται για ανταλλαγή μπισκότων είτε για γιορτινή συγκέντρωση, τα αρτοσκευάσματα είναι άφθονα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί γλυκοί πειρασμοί που είναι συχνά δύσκολο να αντισταθείς σε μια χούφτα λαχταριστά αρτοσκευάσματα που εμφανίζονται αυτή την εποχή του χρόνου. Δεν είμαι τεράστιος αρτοποιός, αλλά όταν ψήνω, συχνά βρίσκομαι να κοιτάζω τα υλικά και να αναρωτιέμαι πώς μπορώ να το κάνω πιο υγιεινό.

Ενώ η αλλαγή των συστατικών μιας συνταγής σε πιο υγιεινές εναλλακτικές δεν λειτουργεί στο 100% των περιπτώσεων, λειτουργεί αρκετά και αξίζει να δοκιμάσετε.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αλλάξετε μερικά συστατικά σε πιο υγιεινές εναλλακτικές κατά το ψήσιμο αυτές τις γιορτές.

1. Αντί να χρησιμοποιείτε λευκή ζάχαρη στο ψήσιμο σας, γιατί να μην δοκιμάσετε εναλλακτικά ένα φυσικό γλυκαντικό. Ακολουθούν μερικές επιλογές με τα ποσά μετατροπής.

Σιρόπι καστανό ρυζιού: Αποτελείται από καστανό ρύζι αλεσμένο και μαγειρεμένο. Είναι μέτρια γλυκό. Στις συνταγές θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίγο περισσότερο από τη ζάχαρη και να μειώσετε την ποσότητα άλλων υγρών. ( 1 φλιτζάνι ζάχαρη = 1 1/3 φλιτζάνι σιρόπι καστανό ρύζι).

Μέλι: Ένα από τα παλαιότερα γλυκαντικά, το μέλι είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, επομένως θα θέλετε να μειώσετε την ποσότητα του μελιού σε σύγκριση με τη ζάχαρη (1 φλιτζάνι ζάχαρη = 1/2 -1/3 φλιτζάνι μέλι).

Σιρόπι σφενδάμου: Περιέχει πολλά μέταλλα και είναι εξαιρετικό για ψήσιμο. Φροντίστε να αγοράσετε 100% αγνό σιρόπι σφενδάμου και όχι σιρόπι καλαμποκιού με γεύση σφενδάμου. (1 φλιτζάνι ζάχαρη = 1/2 – 3/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου).

2. Όταν μια συνταγή απαιτεί λάδι, ένα εύκολο υποκατάστατο που λειτουργεί πολύ καλά είναι η σάλτσα μήλου. Το χρησιμοποιώ σχεδόν κάθε φορά που απαιτείται λάδι σε μια συνταγή. (1 φλιτζάνι λάδι = 1 φλιτζάνι σάλτσα μήλου)

3. Μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, αλλά μια αγαπημένη συνταγή απαιτεί γάλα. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα που απαιτεί η συνταγή, αλλά να την αντικαταστήσετε με ένα από τα παρακάτω:

Γάλα αμυγδάλου

Γάλα ρυζιού

Γάλα κάνναβης

Γάλα σόγιας

4. Εάν μια συνταγή απαιτεί αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα παρακάτω που αναφέρονται παρακάτω σε αναλογία 1:1. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλλαγή στη συνολική υφή, επομένως η εναλλαγή αυτής μπορεί μερικές φορές να είναι δοκιμή και σφάλμα. Προσωπικά έχω δοκιμάσει και τις τρεις παρακάτω επιλογές και τις περισσότερες φορές μου βγήκε αρκετά καλά.

Αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως

Αλεύρι αμυγδάλου

Αλεύρι βρώμης

Απολαύστε τις γιορτές του ψησίματος αυτές τις γιορτές και δοκιμάστε μερικά υγιεινά υποκατάστατα στις συνταγές σας. Επιλέξτε ένα πράγμα για να αλλάξετε αν δεν νιώθετε άνετα να αλλάξετε πολλά πράγματα στη συνταγή σας, αλλά δοκιμάστε το γιατί ίσως σας αρέσει καλύτερα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *