Θέλετε πραγματικά να μειώσετε τον χρόνο μαγειρέματος;

Η μαγειρική είναι ίσως μια από τις παλαιότερες δραστηριότητες ή ίσως δουλειές που έχει κάνει ο άνθρωπος. Υποθέτω ότι ο άνθρωπος θα είχε εισαγάγει την έννοια της μαγειρικής όταν ήταν κυνηγός και έπρεπε να τρώει κρέας. Στο μυαλό μου, πριν από χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος των σπηλαίων θα περνούσε μέρες κυνηγώντας και προσπαθώντας να βρει τροφή για να μπορέσει να επιβιώσει. Η ζωή του θα ήταν γύρω από τη σκέψη των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να τραφεί για να μπορέσει να ζήσει. Καθώς εξελίχτηκε, το σύστημα ανταλλαγής πρέπει να μπήκε στο σημείο όπου μπορούσε να ανταλλάξει και, ως εκ τούτου, να βρει λίγο χρόνο για να κάνει άλλα πράγματα. Στις μέρες μας, το φαγητό θεωρείται ευρέως δεδομένο και είναι ένα μικρό κομμάτι της ζωής κάποιου. Όπως είναι σήμερα, δεν είμαι σίγουρος αν θεωρείται σημαντικό κομμάτι της ζωής. Νομίζω ότι έχουμε πάρει λίγο υπερβολικά την έννοια της εξωτερικής ανάθεσης και της ανταλλαγής, όταν περιμένουμε από κάποιον να ετοιμάσει σχεδόν το γεύμα μας και είτε το τελειώνουμε είτε ακόμα χειρότερα, απλώς το ζεσταίνουμε. Βρήκαμε πολλά άλλα πράγματα να κάνουμε και χάσαμε την εστίαση στην πιο σημαντική πτυχή της ζωής – το φαγητό. Λοιπόν, δεν είμαι λάτρης των τροφίμων, αλλά ο λόγος που πιστεύω ότι το φαγητό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής κάποιου είναι επειδή καθορίζει την κατάσταση της υγείας του μυαλού και του σώματός σας. Όπως λένε, η υγεία είναι πλούτος και αυτό εκτιμάται καλύτερα όταν είναι ανθυγιεινό!

Επιστρέφοντας στην παλιά μαγειρική μέθοδος, θυμάμαι ένα από τα προγράμματα στην τηλεόραση που έδειχνε έναν διάσημο σεφ να επισκέπτεται την Ινδία και να μαγειρεύει τοπικό φαγητό με τον παραδοσιακό τρόπο. Μαγείρευε κρέας σε ένα λάκκο που είχε γεμίσει φωτιά. Το κρέας ήταν καλά τυλιγμένο σε φύλλο μπανάνας και όλα τα μπαχαρικά φορτώθηκαν πάνω από το κρέας. Το φύλλο μπανάνας υποτίθεται ότι διατηρεί το κρέας υγρό. Το ταξίδι μου στη γενέτειρά μου μου θύμισε μια άλλη παραδοσιακή μέθοδο μαγειρικής – το πήλινο σκεύος! Το θέαμα των κυριών που μαγειρεύουν σε πήλινα δοχεία πάνω σε μια φωτιά έξω από το σπίτι με έβαλε στον πειρασμό να τις συμμετάσχω. Μια άλλη παραδοσιακή διαδικασία περιλάμβανε τη ζύμωση ορισμένων τροφίμων. Για παράδειγμα, στη μαγειρική της νότιας Ινδίας, ορισμένα κουρκούπια αφήνονταν να ζυμωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα βακτήρια που ζυμώνουν πραγματικά το φαγητό βοήθησαν στην πέψη. Θα μπορούσα να συνεχίσω για μια τέτοια παραδοσιακή διαδικασία, αλλά παρατηρήσατε τι κοινό έχουν; Χρόνος! Όλα χρειάζονται λίγο χρόνο για να μαγειρέψουν, αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι οι πρόγονοί μου που ακολούθησαν παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής έζησαν μακρά υγιή ζωή. Καθώς ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει, το ίδιο έχει αλλάξει και η μέθοδος μαγειρικής μας. Πιθανότατα δεν υπάρχει νοικοκυριό χωρίς φούρνο μικροκυμάτων και λίγα νοικοκυριά χωρίς έτοιμη τροφή έτοιμη να ζεσταθεί ή να φάει αποθηκευμένη στην κατάψυξη. Ο φούρνος μικροκυμάτων σίγουρα θεωρείται ευλογία από πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με τα ταχυδακτυλουργικά της δουλειάς και της οικογένειας. Είναι πρόκληση και δεν είμαι εξαίρεση. Αγωνίζομαι να βρω αρκετό χρόνο για να μαγειρέψω καλό φαγητό και αγόρασα έναν υπέροχο φούρνο μικροκυμάτων. Και τι σκέφτομαι για αυτό τώρα; Λοιπόν, εδώ είναι μια περίληψη ορισμένων ισχυρισμών που είδα σε ορισμένους ιστότοπους:

1. Γενική συμβουλή είναι να μην ζεσταίνετε το βρεφικό γάλα (στήθους ή φόρμουλα) σε φούρνο μικροκυμάτων. Ο προφανής λόγος είναι ότι η ανομοιόμορφη θέρμανση μπορεί να κάψει το στόμα του μωρού αλλά και ότι το γάλα αλλοιώνεται και ορισμένα βασικά συστατικά του γάλακτος όπως οι βιταμίνες χάνονται.

2. Οι επιστήμονες που ονομάζονται Hertel και Blanc λέγεται ότι ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων προκάλεσε μείωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Λέγεται ότι ανακάλυψαν επίσης ότι τεράστιες ποσότητες ραδιολυτικών ενώσεων σχηματίζονται σε φαγητά στο φούρνο μικροκυμάτων και αυτά προκαλούν επιδείνωση του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Υποτίθεται ότι τους εμπόδισαν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους από ορισμένες ισχυρές οργανώσεις.

3. Ρώσοι επιστήμονες λέγεται ότι ανακάλυψαν ότι η ενέργεια των μικροκυμάτων προκάλεσε αλλαγές στα κύτταρα του φαγητού, είτε είναι λαχανικά είτε κρέας είτε γάλα, και δημιούργησε καρκινογόνες δομές. Επίσης βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και δυσκολεύει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

4. Θα πίστευε κανείς ότι αν είναι τόσο κακό για τους ανθρώπους, θα είχε απαγορευτεί. Λέγεται όμως ότι ρυθμιστικοί οργανισμοί όπως η FDA, επιμένουν ότι περισσότερη ενέργεια μικροκυμάτων δεν διαρρέει και βλάπτει τους ανθρώπους γύρω και επίσης ένα από τα δημοφιλή οφέλη της χρήσης της, δηλαδή λιγότερο λάδι και καθόλου νερό, επομένως πιο υγιεινά και διατηρημένα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Έχοντας διαβάσει αυτά τα τρομακτικά ευρήματα, νομίζω ότι είναι αυτοκτονικό να συνεχίσουμε να τρώμε φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων. Καλύτερα ασφαλές παρά συγγνώμη. Έτσι, μόλις ολοκληρώνω αυτό το άρθρο, αποφάσισα να πουλήσω τον φούρνο μικροκυμάτων μου. Αντίθετα, εδώ είναι μερικά πράγματα που σκοπεύω να κάνω…

1. Προγραμματίστε τα γεύματά μου για όλη την εβδομάδα, ώστε να έχω όλα τα υλικά μαζί. Όπου είναι δυνατόν προετοιμάστε εκ των προτέρων όπως κόψτε τα λαχανικά, ετοιμάστε και ψύξτε την πάστα σκόρδου με τζίντζερ, φτιάξτε τη βασική σάλτσα σάλτσας και βάλτε το στο ψυγείο.

2. Μαγειρέψτε μεγάλες παρτίδες το Σαββατοκύριακο και παγώστε μερικές μερίδες για εμένα και τον σύζυγό μου. Αποψύξτε το στο ψυγείο το πρωί που το χρειάζομαι και ζεσταίνετε στο φούρνο το βράδυ.

3. Χρησιμοποιήστε το φούρνο μου όποτε είναι δυνατόν και προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη λίπους ψήνοντας αντί να τηγανίζετε.

4. Χρησιμοποιήστε παραδοσιακές μεθόδους όπως το μαγείρεμα σε πήλινο σκεύος που τείνει να αυξάνει και τη γεύση.

Ενώ εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς να αποφασίσετε εάν θέλετε πραγματικά να μειώσετε τον χρόνο μαγειρέματος με τον σύγχρονο τρόπο, θα απέφευγα να βάλω συνταγές για φούρνο μικροκυμάτων στο blog μου για φαγητό.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *