Η φιλοσοφία της κινέζικης μαγειρικής

Το Γιν και το Γιανγκ χρονολογούνται από την αρχαία Κίνα. Η πεποίθηση ότι τα πάντα στο σύμπαν παραδίδονται σε δύο δυνάμεις που είναι αντίθετες αλλά αρμονικές και συμπληρωματικές. Η φιλοσοφία γιν και γιανγκ χρησιμοποιείται στην κινέζικη μαγειρική. Το παραδοσιακό σύμβολο για τις δυνάμεις του γιν και του γιανγκ, είναι δύο ψάρια που κολυμπούν κεφάλι με ουρά. Το αριστερό μισό είναι γιν και το δεξί είναι γιανγκ. Στην κυριολεξία, το γιν και το γιανγκ σημαίνουν τη σκοτεινή πλευρά και την ηλιόλουστη πλευρά ενός λόφου. Το Γιν και το Γιανγκ δεν είναι αντίθετες δυνάμεις. Είναι συμπληρωματικά ζευγάρια. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα προκύπτουν όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ τους. Σεισμοί, πλημμύρες και πυρκαγιές κ.λπ. όλα μπορούν να αποδοθούν σε δυσαρμονία στις δυνάμεις του γιν και του γιανγκ.

Αυτή η έννοια του γιν και του γιανγκ σχετίζεται με το φαγητό. Τα αντίθετα τίθενται σε ισορροπία για να δημιουργήσουν αρμονία στο φαγητό και στο σώμα. Εάν δεν επιτευχθεί αρμονία, το σώμα μπορεί να είναι ευάλωτο σε ασθένειες. Οι Κινέζοι σεφ πιστεύουν στη σημασία της τήρησης των αρχών του γιν και του γιανγκ στη διατροφή Υπάρχει πάντα μια ισορροπία στο χρώμα, τις γεύσεις και τις υφές. Στην Κίνα χρησιμοποιούνται ζωντανά θαλασσινά, φρέσκο ​​κρέας και εποχιακά λαχανικά και φρούτα κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Τα κινέζικα καθημερινά γεύματα αποτελούνται από τέσσερις ομάδες τροφίμων: κρέας, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Δεν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντικαθίστανται από γάλα σόγιας και τόφου. Το γάλα σόγιας και το τόφου περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και ασβεστίου.

Σε αντίθεση με ορισμένους πολιτισμούς, οι Κινέζοι σπαταλούν σχεδόν κανένα μέρος του ζώου. Έχουν βρει τρόπους να μαγειρεύουν σχεδόν κάθε μέρος ενός ζώου. Η κινεζική κουλτούρα πιστεύει ότι το σχήμα και το μέρος του ζώου θα αναπληρώσει και θα ενισχύσει το ίδιο μέρος του ανθρώπινου σώματος.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν ιδιότητες γιν, ενώ άλλα έχουν ιδιότητες γιανγκ. Σκεφτόμαστε με όρους γιν και γιανγκ καθημερινά ζεστό ή κρύο, λίπος ή χωρίς λιπαρά, με πολλές θερμίδες ή χαμηλές θερμίδες, χωρίς ζάχαρη ή ζάχαρη, χωρίς γλουτένη ή χωρίς γλουτένη, χωρίς μαγιά και μαγιά κ.λπ. Αλλά μην τα εφαρμόζετε τρένο σκέψης στη μαγειρική. Ιδιότητες κινεζικού γιν: στον ατμό, λαθροθηρία και βράσιμο και γιανγκ ιδιότητες: τηγάνισμα, τηγάνισμα και ψήσιμο στο τηγάνι. Η ισορροπία επιτυγχάνεται με τη χρήση μεθόδων yin και yang. Τα συστατικά γιν και γιανγκ μπορούν να μαγειρευτούν χωριστά ή μαζί.

Κάθε επαρχία στην Κίνα έχει τη δική της κουζίνα. Υπάρχουν οι κουζίνες του Πεκίνου, του Χουνάν, της Σαγκάης, του Σετσουάν και της Καντονέζικης κουζίνας. Τα πιο γνωστά είναι το Szechwan και το Cantonese.

Οι μέθοδοι μαγειρέματος γιν και γιανγκ χρησιμοποιούνται σε όλες τις κινέζικες κουζίνες. Λίγα τρόφιμα είναι καθαρά γιν ή γιανγκ – περισσότερο από ένα χαρακτηριστικό τείνει να κυριαρχεί. Κάποιο γιν θα έχει λίγο γιανγκ και κάποιο γιανγκ θα έχει λίγο γιν. Η κινέζικη μαγειρική ενισχύει ότι δεν είναι τόσο τα μεμονωμένα υλικά, όσο η ισορροπία και η αντίθεση μεταξύ των υλικών της συνταγής σε κάθε πιάτο.

Το κινέζικο φαγητό είναι ένα παγκοσμίως αγαπημένο. Η κινέζικη μαγειρική προσφέρει έντεχνη αρμονία και ισορροπία ευεργετικά για την υγεία και την ευεξία σας. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι τα ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα φέρνουν αρμονία και εγγύτητα στην οικογένεια και τις σχέσεις.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *