Είναι μολυσμένο το κρέας του αστακού;

Οι αστακοί ζουν και συλλέγονται κατά μήκος των παράκτιων υδάτων και της υφαλοκρηπίδας. Αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη ρύπανση από τον άνθρωπο και τα απόβλητά τους.

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα, είναι ασφαλή για κατανάλωση ή περιέχουν ρύπους όπως πολλά άλλα θαλασσινά;

Η σύντομη απάντηση είναι μάλλον όχι, δεν το κάνουν. Τα θαλασσινά όπως τα μύδια, τα στρείδια ή τα μύδια είναι τροφοδότες φίλτρου. Αυτοί οι τύποι ρουφούν θαλασσινό νερό για να φέρουν την τροφή τους, το πλαγκτόν και οποιαδήποτε ρύπανση που υπάρχει στο πλαγκτόν έρχεται κατευθείαν στο σώμα τους. Οποιεσδήποτε τοξίνες στο νερό συγκεντρώνονται στη συνέχεια στη σάρκα τους.

Ωστόσο, οι κρεατοφάγοι όπως οι αστακοί, τα καβούρια και ορισμένες ποικιλίες ψαριών δεν τρώνε πλαγκτόν από το θαλασσινό νερό, επομένως είναι πιο ασφαλή.

Μια άλλη ερώτηση είναι σχετικά με το να τρώτε το μαλλί από το σώμα. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το tomalley ως μια ιδιαίτερη λιχουδιά. Το tomalley είναι μια μαλακή πράσινη ουσία που βρίσκεται μέσα στο σώμα του αστακού. Λειτουργεί τόσο ως συκώτι όσο και ως πάγκρεας.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια προειδοποίηση που εκδόθηκε από τον FDA το 2008, το tomalley θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς έχει τη δυνατότητα να μολυνθεί με τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν παραλυτική δηλητηρίαση από οστρακόδερμα (PSP).

Ακόμα και μετά το μαγείρεμα ο κίνδυνος παραμένει.

Ωστόσο, η προειδοποίηση δεν αφορούσε το υπόλοιπο κρέας. Ακόμα κι αν διαπιστωθεί ότι η μαρμελάδα περιέχει υψηλό επίπεδο τοξινών, το κρέας παρέμεινε ασφαλές για κατανάλωση.

Έτσι, έως ότου περαιτέρω μελέτες βρουν άλλα στοιχεία για το αντίθετο, φαίνεται ότι ο αστακός είναι μια ασφαλής και υγιεινή τροφή για εσάς και την οικογένειά σας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *