Γρήγορο μαγείρεμα – Πώς ο σωστός εξοπλισμός κοπής μπορεί να σας κάνει να μαγειρεύετε κάθε γεύμα σε λιγότερο χρόνο

Παλεύετε να κόψετε ορισμένα τρόφιμα; Ίσως το μαχαίρι σας να είναι απλά αμβλύ ή ακόμα πιο πιθανό να χρησιμοποιείτε απλώς το λάθος. Υπάρχει λόγος που υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη μαχαιριών. Τα διαφορετικά τρόφιμα ποικίλλουν σε μέγεθος και υφή και βελτιστοποιούν τη συνεργασία με αυτά, οι ειδικοί έχουν αναπτύξει μια ποικιλία μαχαιριών που καλύπτουν τους διαφορετικούς τύπους τροφίμων. Εκτός από την απογοήτευση και την περιττή προσπάθεια, η μάχη με αμβλεία ή ακατάλληλα μαχαίρια μπορεί να σας κοστίσει πολύτιμο χρόνο όταν μαγειρεύετε. Αν όμως επιλέξετε το μαχαίρι σας με σύνεση, θα ετοιμάσετε τα φαγητά σας πολύ πιο γρήγορα και με πολύ λιγότερη προσπάθεια.

Εάν έχετε μια συλλογή από μαχαίρια κουζίνας, πειραματιστείτε με αυτά για να μάθετε ποιο κόβει καλύτερα ποια φαγητά. Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες πτυχές για να κάνετε την επιλογή σας:

 • ευκρίνεια της λεπίδας
 • τύπου μαχαιριού
 • μέγεθος μαχαιριού
 • εναλλακτικά εργαλεία κοπής

Αιχμηρότητα της λεπίδας

Τα ακριβά μαχαίρια συνήθως παραμένουν αιχμηρά περισσότερο και απαιτούν ακόνισμα λιγότερο συχνά. Αλλά τα φθηνότερα μαχαίρια μπορούν επίσης να έχουν καλή λεπίδα και μόνο κακή λείανση. Ακονίστε τα μαχαίρια σας σε έναν επαγγελματία ή αν έχετε μύλο, ξεκινήστε οπωσδήποτε να τον χρησιμοποιείτε! Εάν το μαχαίρι σας είναι κοφτερό, θα είναι ευχάριστο να δουλέψετε μαζί του, καθώς απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια και έτσι πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα.

Τύπος μαχαιριού

Μερικοί δημοφιλείς τύποι μαχαιριών και ο σκοπός τους είναι:

 • Μαχαίρι σεφ (μεγάλο μαχαίρι για όλες τις χρήσεις): τεμαχισμός, τεμαχισμός σε κύβους, κιμάς και τεμαχισμός
 • Μαχαίρι καθαρισμού (μικρό μαχαίρι, ίσια στενή λεπίδα): ξεφλούδισμα, ξεφλούδισμα, κοπή μικρών φαγητών
 • Βοηθητικό μαχαίρι (λίγο μεγαλύτερο από το μαχαίρι καθαρισμού): κόψιμο μεσαίου μεγέθους τροφίμων
 • Μαχαίρι σκαλίσματος (μακριά λεπτή λεπίδα): κόψιμο σε φέτες ζεστών κρεάτων
 • Μαχαίρι αφαίρεσης οστών (μακρόστενη λεπίδα): κόψτε τα κύρια κόκαλα από ένα κομμάτι κρέας
 • Μαχαίρι ντομάτας (οδοντωτές άκρες): κόψιμο φαγητού σε φέτες με σκληρό εξωτερικό και μαλακή μέση
 • Μαχαίρι ψωμιού: τεμαχισμός τροφίμων με σκληρό εξωτερικό και πιο μαλακό εσωτερικό
 • Μαχαίρι κατεψυγμένων τροφίμων (λεπίδα με πριόνι): κόψτε σκληρά τρόφιμα όπως κατεψυγμένα λαχανικά
 • Μαχαίρι μαρουλιού (πλαστικό μαχαίρι): εμποδίζει τις άκρες του μαρουλιού να μαυρίσουν μετά το κόψιμο

Μέγεθος μαχαιριού

Το μαχαίρι σας πρέπει να ταιριάζει με το φαγητό για να κοπεί σε μέγεθος. Ιδανικά, επιλέξτε ένα που είναι λίγο μεγαλύτερο από το φαγητό, ώστε να μπορείτε να κόψετε κατευθείαν. Η χρήση μεγάλων μαχαιριών για μικρά τρόφιμα ή μικρών μαχαιριών για μεγάλα τρόφιμα κάνει τη ζωή σας πιο δύσκολη από όσο χρειάζεται.

Εναλλακτικά εργαλεία κοπής

 • Ψαλίδι πουλερικών: ειδικά σχεδιασμένο για να κόβει ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα
 • Αποφλοιωτής: Εάν δεν μπορείτε να ξεφλουδίσετε καλά με ένα μαχαίρι, ένας αποφλοιωτής μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφλουδίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πολύ πιο γρήγορα. Κατάλαβα ότι δεν τα πάω καλά με κάθε είδους αποφλοιωτή, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.
 • Εργαλεία κοπής: Πολλές μικρές ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας κάνουν το κόψιμο για εσάς. Παίρνετε και μηχανικές εκδόσεις που είναι πολύ φθηνότερες. Θα απαιτήσουν περισσότερη δουλειά από το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά θα είναι ακόμα πιο γρήγορα από το κόψιμο με το χέρι, ειδικά αν χρειαστεί να κόψετε μεγάλες ποσότητες φαγητού.
 • Τυροκόφτης: Λειτουργώντας παρόμοια με τον τρίφτη, κόβει πολύ πιο ομοιόμορφες φέτες τυριού από ένα μεγάλο κομμάτι όπως θα κάνατε με ένα κανονικό μαχαίρι.

Τώρα θα πρέπει να έχετε μια ιδέα για το πώς η έξυπνη επιλογή των εργαλείων κοπής σας και η διατήρησή τους αιχμηρά μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και να συντομεύσει το χρόνο μαγειρέματος. Μπορείτε να ασφαλίσετε αυτόν τον χρόνο χωρίς καμία προσπάθεια. Εάν ούτως ή άλλως χρειάζεται να πιάσετε ένα μαχαίρι, γιατί να μην πάρετε απλώς το καλύτερο για τη δουλειά; Δεν θα σας κάνει να ετοιμάσετε ένα γεύμα 2 ωρών σε 30 λεπτά, αλλά σίγουρα θα εξασφαλίσετε λίγο χρόνο, και ακόμα κι αν κερδίσετε μόνο 10 λεπτά, αυτά είναι 10 λεπτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για άλλα πράγματα, όπως να χαλαρώσετε μπροστά στην αγαπημένη σας ταινία .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *